Home Forums Leidend principe van de oprichter van een organisatie

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Auteur
  Berichten
 • #3706
  Marianne Geurts
  Sleutelbeheerder

  Leidend principe van de oprichter 

  Het is goed om je bewust te zijn van het leidende principe van de oprichter van de organisatie. Het tweede deel van het boek ‘Vleugels voor verandering’ vertelt hier meer over.

  Verschillende vragen die hierop een antwoord kunnen geven zijn:

  • Waarom is de organisatie er?
  • Wat heeft geleid tot haar ‘geboorte’?
  • Wat was het idee waardoor de organisatie is ontstaan?

  Het idee waardoor de organisatie is ontstaan
  Elke organisatie begint met een idee. Soms is dit, onbewust, een onvervuld idee van iemand anders (bijv. de vader of een ander belangrijk persoon). Als dit onvervulde idee vanwege omstandigheden niet kon stromen, dan kan het zijn dat dit talent via iemand anders in de volgende of daarop volgende generaties, wel gaat stromen. In dit geval is diegene, bij wie het in eerste instantie niet kon stromen, de oprichter achter de oprichter.

  Bijvoorbeeld: John (mijn John) heeft het talent van zijn vader om heel scherp te zien wat fruit en groente-planten nodig hebben. John zijn vader heeft dit talent onvoldoende kunnen laten stromen (door ongelukkige omstandigheden). John gebruikt dit talent nu in zijn bedrijf Yookr. De oprichter is dus eigenlijk John’ pa. Het besef dat dit zo werkt, heeft een enorme positieve flow gecreëerd in de organisatie. Ik zal er tijdens de live-dag meer over vertellen.

  Waarom is dit dus belangrijk?

  1. Erkenning en dankbaarheid van de oprichter achter de oprichter geeft veel meer power
  2. Het je toe-eigenen van een idee kan een ‘tegenstroom’ creëren

  Vraag

  • Wie is de oprichter van het bedrijf (van Peter of een andere organisatie waarbij je nauw betrokken bent) en welke talent zie je dat er stroomt?

   

1 bericht aan het bekijken (van in totaal 1)
 • Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.